Utförda aktiviteter

 

Här kommer det att finnas information om aktiviteter som har utförts.

SM 2017 på Sundbyholms travbana

Det blev ett mycket lyckat SM med många fina prestationer, vackra hästar, stor publik och lite blandad väderlek. Idunn stod i en gemensam monter med SIF och SIF Avel under SM-veckan. Idunn och SIF Avel arbetar tillsammans för att marknadsföra svensk avel.
I själva montern lyftes svensk sportavel fram via ett bildspel som hade skapats av Arne Rulander (ordförande i Idunn) och Christina Rohdin-Alm (SIF Avel). Ytterligare aktiviteter i montern var Idunns lotteri där de högsta vinsterna var två stycken Thermobar och två vinster av övernattningar på Helluland på Island. Varje vinst bestod av två övernattningar för två personer i ett dubbelrum inklusive frukost. Dragningslistorna för respektive lotteri finns längre ner på denna sida.
Ett stort tack för de fina vinsterna från Thermobar och Helluland B&B!

Dragningslistor
Om du har vunnit kontaktas Yvonne på mail.
 

Klicka på en bild så kan du se den i större format.
 

Klicka på första bilden och bläddra så syns hela bilden.
 

Idunns Årsmöte och SIF Avels Avels-rådslag.
Information kommer snart.

Höstmötet anordnat av SIF och SIF Avel 2015

Under lördag och söndag den 7-8 november höll Svenska Islandshästförbundet och SIF Avel sitt Höstmöte på Hotell Skogshöjd i Södertälje. Tidigare har aveln haft en avelskonferens på hösten, men under de senare åren har Höstmötet innehållit möten för de olika sektionerna inom SIF. Även i år fanns möjlighet att lyssna på föreläsningar med ämnen som kan passa alla.

Det första föredraget hölls av Gabriella Lindgren forskare på SLU, Husdjursgenetik. Föredraget handlade om aktuell forskning kring hästens gener. Forskarna kartläger gener som reglerar sjukdomar och andra viktiga egenskaper hos häst. Vissa egenskaper bestäms av en gen som t ex silverfärg och ögonsjukdomen MCOA som regleras av exakt samma mutation. Andra egenskaper är betydligt mer komplicerade då det är många gener inblandade. Forskning bedrivs bl a på sommareksem, osteokondros, CPL (chronic progressive lymphedema), muskelutveckling och gener för prestationsegenskaper.

När det gäller forskning kring sommareksem bedrivs det en intensiv forskning och det pågår ett samarbete mellan SLU och forskare i Holland, Belgien och England. Tyvärr har det visat sig att det är oerhört svårt att forska på sommareksem på grund av att så många gener verkar vara inblandade. Gabriella uttryckte det som att det är frustrerande svårt. För sommareksem är arvbarheten 0,3 dvs 30% beror på arv och 70% beror på miljön.

Thorvaldur Árnason höll en genomgång av aktuell avelsstatistik och tillgängliga redskap inom islandshästavel. Avel i en stor population är mycket förutsägbar men för den enskilda avlaren med ett fåtal ston är mycket beroende av slumpen. Avel är en blandning av genetik, statistik, sunt förnuft och inte minst en del tur.
Den poäng en häst får vid bedömningen är till 40% beroende av arv och till 60% beroende av miljöeffekter. Det är enligt Thorvaldur viktigt att den enskilda avlaren försöker minimera slumpens inverkan vilket ger större chanser att lyckas.
Hur stora är oddsen att få fram topphästar (avelsbedömning > 8,30)?
Enligt Thorvaldur kan man se det som att:

·      Om medelvärdet för föräldrarna är > 8,30 och BLUP för fölen >120 så är chansen för en toppavkomma 1 på 7 avkommor.

·      Om medelvärdet för föräldrarna är ca 8,0 och BLUP för fölen ca 115 så är chansen för en toppavkomma 1 på 19 avkommor.

·      Om medelvärdet för föräldrarna är ca 7,7 och BLUP för fölen ca 100 så är chansen för en toppavkomma 1 på 42 avkommor.

Arvbarheten är bara 40% därför får inte topphästar avkommor som är topphästar. Avkommorna blir oftast inte lika bra som sina föräldrar.

Detta visar verkligen att det finns mycket att göra som avlare för att få de 60% som är miljöbetingelser så bra som möjligt dvs flockfostran, hagmiljö, foder, inridning, träning mm.

Thorvaldur visade bl a Paddok i World Fengur, så nu kommer alla se till att de har alla sina hästar i Paddoken. Thorvaldur visade också hur användbart Hingstval i World Fengur är.

Gudrún Stefánsdóttir är forskare på Hólar och föreläste om aktuell forskning kring hur hästen klarar olika typer av påfrestning. Det är väldigt intressant att höra hur Gudrún och medarbetare har lagt upp studierna och det kommer nog på sikt att skapa mer förståelse för hur mycket påfrestning en häst klarar. Forskningen kan ge kunskap om hur träningen på bästa sätt kan förbereda hästen och förbättra prestationen inför till exempel en avelsbedömning, passlopp mm. En artikel om forskningsresultaten finns i nummer 6 av Islandshästen och hela avhandlingen finns att läsa på pub.epsilon.slu.se/12538/

I samband med galamiddagen delades priser och utmärkelser ut.

Avel

Årets uppfödare Knutshyttan, Gardar Gislason som bl a har fött upp årets högst bedömda 6-åriga sto, 4-åriga hingst och 4-åriga sto. Från Knutshyttans avel har i år tio hästar kommit till avelsbedömning, nio hästar har totalbedömts och en har enbart exteriörbedömts.

Knutshyttans avelsbedömda hästar under 2015:
Töfri från Knutshyttan 8,64 8,39 8,49
Katina från Knutshyttan 8,14 8,55 8,39
Majstjarna från Knutshyttan 8,11 8,71 8, 47
Katla från Knutshyttan 8,55 7,82 8,11
Benni från Knutshyttan 8,04 8,10 8,07
Harpa från Knutshyttan 7,98 7,54 7,72
Galsi från Knutshyttan 8,28 7,23 7,65
Ilmur från Knutshyttan 8,18 7,28 7,64
Ásgeir från Knutshyttan 8,59 7,86 8,16
Svalur från Knutshyttan 7,91

Vons pris instiftades av Maggan och Eje Pålsson, vars framgångsrika avel har gårdsnamnet Österåker. Priset delas ut varje år till det högst bedömda stoet med svenskfödda föräldrar. I år och för andra året i rad gick priset till Kátína från Knutshyttan hon är dessutom från årets uppfödare. Kátína har i år uppnått 8,14 för exteriör, 8,55 för ridegenskaper och totalt 8,39. Kátína är e Valíant från Solbacka och u Svala från Knutshyttan.

Idunns avelsvisarpris gick till Ida Larsson

Årets avelsryttare Vignir Jónason

Årets högst bedömda hästar i respektive åldersgrupp.
Sto 4 år: Maístjarna från Knutshyttan
Hingst 4 år: Ásgeir från Knutshyttan
Sto 5 år: Dagstjarna från Knubbo
Hingst 5 år: Sólargeisli från Skogstjärnan
Sto 6 år: Kátina från Knutshyttan
Hingst 6 år: Viking från Österåker
Sto 7 år och äldre: Stella från Sanda
Hingst 7 år och äldre: Divar från Lindnäs

Avelspremier

Avelspremie Klass 2
Eldvór från Gölshult
Fina från Bergshill
Odda frá Holtsmula
Skerpla från Tåkern

Avelspremie Klass 1
Júlia frá Kirkjubæ
List frá Litla-Dunhaga

Avelspremie Elit
Olga från Skáneyland

Avelspremie Hederspremie
Diva från Gategården
Svala från Knutshyttan

Bästa svenskfödda sporthäst
Prins från Wreta

Sport

Årets sportryttare
Gudmundur Einarsson, senior
Pierre Sandsten Hoyos, young rider
Yrsa Danielsson, junior
Årets ryttare Vignir Jonason, med två VM-guld ett i T2 och ett i avel hingstar 6 år.

Gæðingakeppni

Årets Gæðingakeppni ryttare
Senior Eyjolfur Þorsteinsson
GDY Emma Larsson
GDT Elsa Teverud
GDK Klara Nydahl

Årets Gædingur
Háfeti frá Úlfsstöðum

 

Gårdresa 2014
Änges Kristina Lundén deltog vid Gårdsresan 2014. Här kan du läsa hennes reportage från den resan. Klicka här!

Det blir även en gårdsresa 2015 se mer information på UppLEVAS hemsida.
 

Idunns Årsmöte den 24 januari 2015

Vid Idunns Årsmöte föreläste FEIF-avelsdomaren Nina Bergholtz om det nya sättet att göra bedömningen vid föl- och unghästmönstringar. Lise-lott Fäldt har skrivit en liten sammanfattning av Ninas föreläsning klicka här.

Grundkurs i avel med Nina Bergholtz på Backome

Agneta Wingstrand har skickat in två bilder från avelskursen som genomfördes på Backome i slutet av januari. Agneta skriver att kursen blev jättelyckad. Vi lärde oss massor av Nina o det var ett härligt gäng kursdeltagare som blev inspirerade till fortsatt avel. Många o roliga diskussioner hade vi. Dessutom visade Nina hur man mäter en häst vid Avelsbedömning. Hela gänget föranmälde sig till Avelskurs 2 som kommer att anordnas här på Backome i oktober.
 

UnghästChampionatet - Islandshästsaveln går med stora steg framåt i Sverige! 

Text: Liselott Olsson Fäldt

Ett fantastiskt resultat på Sveriges första Championat – vilka unghästar som ligger i ”pipeline” till kommande avelsvisningar och framgångar på tävlingsbanorna i vårt avlånga land. Efter att vid 12 uttagningstillfällen vaskat fram så fina unghästar och föl, från hela landet, kom dessa aktiva avlare och visade upp sina jättefina avkommor. Här har SIF Avel, Idunn och Sveland verkligen tagit avstamp mot framtiden. Segrarna i de 8 klasserna vann ett värdebevis (knutet till individen) för en framtida avelsbedömning.

Intressant att notera var att 12 av de 32 som kvalat in till Championatet, hade sin härkomst efter ”Orri fra Thufu” genom ex Garri fra Reykjavik m.fl. Intressant var också att den häst som kammade hem flest % var årsfölet Ardur från lilla Röaby med hela 83,00% efter Limbo från Änghaga med 102 i blup.
Limbo tog själv hem en fin 2:a placering för 3-åringar med 82,34%

Ett jätteroligt evenemang för Sveriges duktiga avlare – stort tack till Marcus Ljungkvist med familj som genomför ett evenemang av den här kalibern. Hoppas att det blir en årligen återkommande aktivitet – den kommer främja Islandshästen generellt och inte minst ”sporten”. Här klaffade det mesta. Tidplanen följdes nästintill på minuten – bra jobbat Nina Bergholtz och Rebecka Frey, som med tydlighet i sina kommentarer gjorde innebörden av det nya bedömnings-protokollets ”procentsatser” någotsånär begripligt. Trots att de flesta ”tänker” i den gamla ”skalan”. Men visst ser vi fram emot mer information om hur domarna gör sina bedömningar med % kanske blir det kurser i den här frågan…Som alltid då det gäller unghästar är ”dagsformen” avgörande. Två ettåringar förstod inte alls vitsen med att springa runt, eller överhuvudtaget springa. Och fick likt Ferdinand ledas ut utan att kunna bedömas fullt ut och fick då sämre restultat med sig hem. Tråkigt för deras ägare, att åka många långa mil med klent resultat, men det kommer nya chanser i deras unga liv.
Väl utanför i en hage såg jag en av dem rusa runt, runt med sin kompis, när granngårdens hundar aldrig ville sluta skälla, eller om det var hästarna som hetsade hundarna – vad vet  jag?! ;-)  

Dagens publik föll pladask för charmtrollet, tillika årsfölet Ivanhoe från Hammarby, helbror till Ivan från Hammarby, båda efter Berserkur från Stykkisholmi undan Hilda frá Arbae. Anne Fornstedt hade fullt sjå att styra upp den självständige Ivanhoe när han tröttnade på att stå stilla medan domarna skulle titta, klämma och känna igenom honom – då tog han resolut och gick fram till publiken, han undrade väl vad vi tittade på?! ;-) När vi applåderade fick han bråttom tillbaka till mammas trygga flank. 

Här fanns så många fina hästar att jag skulle vilja skriva något om varje, men av utrymmesskäl och tidsbrist får jag sluta här.

Vid pennan Liselott


 

Medlemsenkät 2014

Sammanställning av IDUNN enkät

 1. Vilket är ditt huvudskäl till att vara medlem i Idunn?
Avelsintresse är skälet till att folk har medlemskap i Idunn. Utveckling av avel och aktiviteter. 

2. Är du själv aktiv avlare av islandshäst?
Drygt 60% av de som besvarat är aktiva avlare, enstaka hobbyavlare finns också med. 

3. Är du medlem i ytterligare någon lokalklubb?
Hälften av de tillfrågade är även medlemmar i andra lokalklubbar. Varierar om det är som stöd- eller aktiva medlemmar. 

4. Kan du själv tänka dig att arbeta ideellt i föreningen?
Det stora flertalet kan tänka sig att jobba ideellt i Idunn och förslag finns även att göra det på lokal nivå dvs. på något sätt vara Idunns förlängning in i lokalklubben. 

5. Vilka aktiviteter skulle du önska att Idunn arrangerade?
Många vill ha lokala arrangemang i form av lokala unghästvisningar följt av centralt föl- och unghästchampionat, gårdsbesök, möten med andra avlare eftersom det blir långa resor för många. Hingstfestival (vartannat år). Information och kurs för blivande hästföretagare.  Kurser för avlare (blivande avlare). Lokala arrangemang efterfrågas. 

6. Idunn är idag en lokalförening till SIF. Tycker du att vi skall fortsätta vara det eller skall Idunn vara en helt fristående förening? Motivera gärna ditt svar Samtliga tillfrågade med ett undantag anser att Idunn skall fortsätta  vara en lokalförening under SIF. Fördelarna överväger (WF, försäkringar, tävlingsmöjligheter etc.). Avelsstiftelsen ser man också som en samverkanspartner. 

7. Har du ytterligare synpunkter som kan vara av värde för Idunn?
Hemsidan får beröm. Information ut fungerar bra. 

8. Är du nöjd med ditt medlemskap i Idunn? Motivera 
Samtliga som besvarat enkäten är nöjda med sitt medlemskap i Idunn även om några är nya och inte varit med så länge.

 

 

Gårdsbesök Backome 2014-03-07

Vi blev varmt mottagna av familjerna Wingstrand och Jónasson/Bonnevier, en skara på ca 25 avelsintresserade personer från när och fjärran hade kommit för att titta och lyssna.

Gården Backome som ägs av familjen Wingstrand ligger några mil österut från Falkenberg i ett vackert landskap. Solen sken och vi fick uppleva en riktig vårdag, kanske den första för 2014. Att förändra en golfbana till Islandshästgård måste vara det ultimata, härliga stora öppna ytor, fint gräs och bra dränering (ingen golfbana ligger i låglänta marker, eller…)  dessutom har man sparat bunkrarna så hästarna har sina uppskattade ”sandbad” där. Här har familjen Wingstrand byggt upp en helt ny tillvaro med en toppmodern anläggning där de bedriver sin avel och sedan ca 1 år tillbaka även träningsanläggning som drivs tillsammans med Vignir Jonasson och Malin Bonnevier. Allt helt nybyggt, stora luftiga stall, ridhus, rundpaddock (som också tjänstgör för handbetäckningar) skritt o travmaskin samt en löpslinga där hästarna kunde springa fritt för att slippa ryttare på ryggen. Vi fick se bl a det fina avelsstoet Fjóla frá Kirkubae visa upp sin 9.5 trav!

Man har även vattenbandsträning samt relax med värmelampor och torkfläkt. Utanför finns många fina hagar och en fullstor ovalbana samt passbana.

Efter att ha gått en runda och tittat på fina hästar och anläggningen fick vi en superfin lunch och under tiden berättade de tre avlarna om just sin egen avel i tur och ordning. Vi fick även en fin redogörelse om embryotransfer vilket kan bli en mycket dyr historia och bara 50% chans till lyckat resultat. Att de prövat detta beror på att ett av deras finaste ston inte kan bära sina föl pga skada i livmodern. Funderar ni på embryotransfer kontakta Backome de har stor egen erfarenhet i detta.

Efter denna intressanta presentation visade Vignir upp två fina 4 års unghingstar som båda är lovande, kanske får vi se dom på bedömning i år? Sedan var det dags för frisk luft igen, ut på promenad först till unghingstarna som snällt ställde sig på rad så presentationen gick väldigt lätt, dessutom fanns en tavla med alla uppgifter på var o en av dem vilket var en mycket bra idé.

Därefter med raska steg mot de små nyss avvanda småkottarna, ca 25 stycken i varierande färgskala. De gillade inte att stå still så vi fick se en fin uppvisning när de i flock sprang runt och visade upp sig i sin fina hage. Så var det dags för avelsstona som dagen till ära fått komma in i mindre hage så vi skulle få se dem på nära håll. Här var det många adelsdamer det vill jag lova, stolta, vackra och runda om magarna.  Är inte dräktiga ston något av det vackraste man kan se?

Nu var det bara en begivenhet kvar och det var Vignir som visade Kraftur och Ìvan i ridhuset. Det missade tyvärr jag och Magnus som hade en tid att passa. Vi har sett dem förut och har bl a fött upp Sveriges första Kraftur dotter. En sak är säker, stort grattis till en mycket fin välplanerad anläggning som gav mycket inspiration, dessutom en mycket intressant avel! Vi ser fram emot framtiden och de avkommor som föds här. Är övertygad om att vi kommer se mycket fina hästar från Backomes tre avlare framöver! Lycka till och tusen tack för en så generös och trevlig dag!

Vid pennan Yvonne Liljeroos, Stall Vitavillan

Foto: Yvonne Liljeroos även den översta bilden med fölflocken och sista bilden foto Nattviolen.

Idunns Årsmöte den 8/2 2014


Text Pia Magnusson

Idunns årsmöte 8 februari hölls på Marma Gård i Knivsta.  Vi blev väldigt väl mottagna av fam. Thärnström som visade oss runt på  deras nybyggda anläggning innan årsmötet.
De har storsatsat och installerat det relativt nya systemet Active Stable. En lösdriftsanläggning där hästarna via automatik får foder många gånger per dygn, ett sätt att närma sig hästens naturliga behov av att äta lite och ofta.  Varje häst får en individuellt anpassad foderstat då det via datasystemet går att programmera in hur mkt varje häst ska äta per dygn.
Förutom den fina lösdriftsanläggningen så finns det nybyggt stall med uppvärmd sadelkammare med stora låsbara skåp, omklädningsrum och fikarum.  Belyst ridbana 20*40m. En komplett anläggning.   För mer info om deras gård och inackorderingsmöjligheter se deras hemsida marmagard.se.

Active Stable är ett relativt nytt system i Sverige. Grundidén kommer ifrån Tyskland där de utvecklat systemet.  Nu börjar även stora kända anläggningar såsom Flyinge, Strömsholm och Wången installera Active Stable.  Den mest nordliga anläggningen finns hos Piteå Ridskola där systemet också fungerar utmärkt.

Vi tackar familjen Thärnström för deras generösa mottagande av oss från idunn!

Avtackning av Karin Magnusson och Lars Lindberg.
Avtackning av Karin Magnusson och Lars Lindberg.

Den 8/2 hölls årsmöte för föreningen på Marma Gård Active Stable i Knivsta. Efter en rundvandring på den fina anläggningen, så bjöds deltagarna på en fantastisk italiensk buffé av familjen Thärnström, som driver Marma Gård.
Årsmötet genomfördes med elva närvarande röstberättigade medlemmar. Idunns  ordförande respektive ledamot under många år Karin Magnusson och Lars Lindberg avtackades. De har båda under många år lagt ner en otrolig energi och gjort ett fantastiskt bra arbete för Idunn. Se Styrelsen med den nya styrelsen för 2014. Foto: Lars Lindberg

Gårdsresa till Island 2013

Årets gårdsresa med uppLEVA för Idunns medlemmar och andra avelsintresserade islandshästvänner gick till södra delen av ön. Vill du läsa om resan så kan du klicka här. Text: Änges Kristina Lundén, foto: Brita Panzar /uppLEVA, Lotta Lantz & författaren

Avelschampionatet vid SM 2013

Avelsföreningen Idunn deltog med en monter vid SM. Montern blev mycket välbesökt.

I samband med prisutdelning för Avelschampionatet på SM delade Idunn ut checkar till ägarna av deltagande hästar på årets VM i Berlin. Sponsringen består av behållning från betäckningsauktionerna på Idunns Hingstfestivaler 2012 o 2013 samt från privata sponsorer och företag. Bland de senare lottades 2 st fina vinster ut. Se vinnarna i bildgalleriet.

Sponsorerna var:
Företag
ÅLEBY Islandshästar
uppLEVA AB
Von Islandshästar
Kungsbryggans islandshästar
VEGEBOM / Firma Finn P. Möller
Stall Vitavillan
Djusa Islandshästar
Nötbackens Islandshästgård/Ulvs-Väsby islandshästcenter
Ammor Islandshästar

Privatpersoner
Inger Hansson
Ulla Urde
Lotta Lantz
Lisa Lantz Cronqvist
Gunilla Eriksson
Karin Magnusson

 

HINGSTFESTIVALEN 2013

2013-04-21

Läs Änges Kristina Lundéns artikel om årets stora begivenhet!

 

Vad gör en islandshästnörd som sedan tidigt 90-tal framhärdat i stoets betydelse för avelsarbetet på hingstfestival kan man fråga sig?

 

Jo, svaret är - NJUTER! Av all den kraft och elegans som dessa äkta entertainers utstrålar, man ser hur de riktigt njuter av att visa upp sig och inhösta publikens beundrande blickar och applåder. Spelande muskler under blankryktade pälsar, mjukhet och smidighet, kontrollerad explosivitet. Pannluggar och svansar som böljar i perfekt takt likt sädesfält i vinden. Balanserad och följsam ridning av ryttare som varsamt kontrollerar dessa muskelpaket och får dem att dansa fram - en del ekipage ger ståpäls faktiskt.....

 

Vårvindar friska möter mig, min kompis Anna och fotografen Melina, när vi kliver ur bilen på Stenholmen på lördagseftermiddagen efter 40 mil i bil. Vi inser att kompletterande inköp av sittunderlag och fleecefiltar krävs för att söndagens festival skall bli den njutbara upplevelse vi förväntar oss. Efter en tur till IKEA och en smärre felkörning på vägen tillbaks som tog oss till Mjölby tur och retur sladdar vi in på hotellets parkering en knapp halvtimme innan middagen skall börja.

Vi får sällskap till bordet av goda vänner från Siljansnäs. Efter att vi hälsats till bords av Idunns representant bjuds en god buffé och en riktigt knepig musikfrågesport. Tyvärr är ljudnivån allt för hög i lokalen för att man skall kunna föra en njutbar konversation och efter den obligatoriska uppdateringen av läget hemma i magar, hagar och stallar tackar vi för oss. Kryper ner mellan nymanglade lakan och bläddrar suktande igenom hingstkatalogen tills vi somnar.

 

Söndagens festival inleds av förra årets Favorithingst, eleganten Kraftur fra Bringu. Sedan följer 10 fantastiska hingstar som verkligen ger publiken ett smakprov på islandshästens mångfald, från eleganten Thókki fra Kýrholt till kraftpaketet Berserkur frá Stykkishólmi.

 

Efter en paus där vi passar på att titta på anläggingen och stå i oändlig toakö ger Denni Hauksson på Sjór frá Oddgeirshólum ett smakprov på Töltfimi eller "Tölt in Harmony" som tävlingsformen marknadsförs som. Ia Lindholm förklarar filosofin bakom tävlingsformen och vad domaren bedömer. Den kommer att bli ett bra alternativ, inte minst för unga ekipage som behöver feed-back under vägen fram till färdigutbildad för tävling.

 

Ytterligare 20 hingstar visas upp, fem tillsammans med avkommor, vilket enligt mitt förmenande ger en extra dimension då ju avkomman ger fadern hans avelsvärde. En eloge till de hingstägare som bemödat sig att få med avkommegrupper. Sist men definitivt inte minst visade legenden Garri frá Reykjavik upp sig i frihet i ridhuset, en riktig diva med stor integritet vars blick ger mig känslan av att det är jag som är den bedömde.

 

Under dagen hålls en betäckningsauktion till förmån för avelslandslagets deltagande i VM i Berlin. Här går betäckningsrätter till flera riktiga topphingstar för, i vissa fall rätt blygsamma belopp. Grattis till de stoägare som var lyckosamma i auktionen. Mitt ressällskap som nyss köpt ett fint sto får sätta sig på händerna under auktionen för att inte frestas att klia sig i ögonvrån vid "fel" tillfälle. För någon blev frestelsen dock allt för stor av dömma av den betäckningsrätt som auktionerades vidare sedan på FB.

 

En gårdsvisning av de som blivit utsedda till Årets avlare 2005-2012 följer och vi får se showiga uppvisningar i fart och fläkt i sann isländsk anda där en och annan passläggning ut genom ridhusdörren får publiken att sitta med andan i halsen. En töltfinal avslutar festivalen där en av våra värdar för dagen tar hem segern. Emma Möller Ljungkvist på egna uppfödningen Fjödur från Stenholmen belönas med blågul rosett och täcke för en fin och harmonisk uppvisning.

 

Publiken får rösta fram sin favorit för dagen, där 2011 och 2012 års favorit Kraftur frá Bringu får se sig knappt slagen av eldröde Midas frá Kaldbak. Det är lite svårt att uppskatta publiksiffran för dagen men vi når definitivt ett tresiffrigt tal. Vi styr kosan hemåt nöjda och trötta. 40 mil i bil upp till Leksand väntar - på min näthinna dröjer sig Knutshyttans eleganter och Årets favorithingst- den kraftfulle Midas frá Kaldbak kvar. Och som den rödstrumpa jag är, underbara Björk från Örvik endast 5 år gammal men såååå talangfull. BILD 4: Midas och Nina

 

Deltagande hingstar:

Kraftur frá Bringu

Somi från Knutshyttan

Fjörnir frá Hólum

Kopar frá Sunnuhvoli

Axjón från Stormsund

Thokki frá Kýrholti

Vaki från Österåker

Leiknir från Lappdal

Midas frá Kaldbak

Vinur frá Efri-Rotum

Mozart från Sundsberg

Snjall från Örvik

Gumi frá Dallandi

Berserkur frá Stýkkishólmi

Ardur frá Lundum II

Godi frá Audsholtshjaleigu

Brallari från Storön

Aegir från Skeppargården

Prins från Knutshyttan

Ómi frá Ùlfljótsvatni

Dreki från Lind

Ivan från Hammarby

Viglundur frá Vestra-Fiflholti

Divar från Lindnäs

Yrdlingur frá Holtsmula 1

Kongur från Knutshyttan

Hrimur från Jupitertorp

Kyndill frá Lytingsstödum

Kynnir frá Feti

Isar frá Keldudal

Garri frá Reykjavik

 

Gårdsvisning 

Årets avlare 2005-2012

2012 Gunvarbyn, Thorleifur Sigfusson

2011 Knutshyttan, Gardar Gislason

2010 Örvik, Göran Häggberg

2009 Stenholmen AB, fam. Ljungqvist

2008 Knutshyttan, Gardar Gislason

2007 Lind, Johan Häggberg

2006 Stenholmen AB, fam. Ljungqvist

2005 Lind, Johan Häggberg

 

Text: Änges Kristina Lundén

Foto: Melina Svendén

 

Tjugosju bättre avlare?

Föreläsning med Thorvaldur Arnason 2011-01-29

Thorvaldur avslutade dagen med några viktiga råd till den enskilde avlaren, läs i spalten till höger.
Thorvaldur till häst.

 

Årsmöte 22 jan 2011


Närmare 20 personer mötte upp till årets möte på Bärby. Vi började med en liten genomgång av Jenny Mandal som berättade om hennes o Hreggis avel och övriga arbete på gården. Du kan läsa mer om verksamheten på Bärby på deras hemsida: www.islandshestkonsult.se.

Innan lunch hann vi även med att få se en fin visning av Caspar Hegardt och Eyvindur Mandal-Hreggvidsson på deras tävlingshästar för i år. Därefter väntade en härlig soppa till lunch som Hreggi lagade efter recept från sina systrar på Island.

Efter lunchen var det så dags för sedvanliga årsmötesförhandlingar. Så fort protokollet är justerat läggs det ut här på Idunns hemsida under fliken Styrelse.

Dagen avslutades med att ungdomarna på gården, Eyvi – Caspar – Sofia visade oss unghästar i olika utbildningsstadier och hur dom jobbar med dessa. Ett mycket intressant och trevligt upplägg som uppskattades av publiken!

Ett stort TACK till Jenny & Hreggi för en jättetrevlig dag och för deras fanstastiskt goda mat och fika!   // Karin, ordf 

 

 

Idunn anordnade ett avelsseminarium lördagen den 29 januari på SLU i Uppsala. Thorvaldur Arnarson var föreläsare och ett 25 tal intresserade hade slutit upp. Deltagarna kom från Leksand i norr till Linköping i söder.

 

Temat för dagen var ”Hur man blir en bättre avlare”. Thorvaldur definierade avel så här: avel är att förändra en population i riktning mot uppsatta mål.

 

Islandshästarna blir bara bättre och bättre. Det kunde Thorvaldur visa i sina diagram. En häst som är en topphäst idag är en medelgod häst om ca 30 år. Det beror på framstegen i aveln.

 

Thorvaldur visade också hur man kunde få fram information om hästar som finns och även om planerade avkommor. I Worldfengur öppnar man fönstret ”Virtual Mate Selection”. Där kan man få reda på sannolikheter för fölets olika färger, förväntade BLUP och om det finns risk för inavel. Här finns också en förklaring till hästens färgkoder. Thorvaldur menade att Blup-metoden är den bästa metoden idag eftersom den korrigerar för systematiska miljöeffekter.

 

Elsa Albertsdóttir blev klar med sin avhandling i höstas vid lantbruksuniversitetet Hvanneyri, Island med Thorvaldur handledare. Avhandlingen behandlade fördelarna med att basera BLUP även på tävlingsresultat. Hon visade bland annat att det finns ett positivt samband mellan tävlingsresultat och dagens avelsbedömningar. Men många hästar deltar bara i tävlingar och kommer aldrig till visning. Tanken är att tävlingsblupen så småningom ska in i Worldfengur.

 

Vi fick också lyssna till två doktorander från husdjursgenetiska institutionen vid SLU. Lisa Andersson studerar sjukdomsgenetik. Hennes forskningsområde är ärftlighet om ögonsjukdomar och sommareksem. Tänk vad bra det skulle vara med ett vaccin mot sommareksem!

 

Malin Axel-Nilssons avhandlingsarbete har namnet ”Samspelet mellan häst och ryttare”. Hon vill bland annat ta reda på vilka egenskaper hos hästen som ryttare tycker är viktiga. Det ska bli intressent att ta del av hennes forskningsresultat.

 

Thorvaldur avslutade dagen med några viktiga råd till den enskilde avlaren:

 

 1. Var säker på ditt avelsmål.
 2. Avla bara på hästar som du gillar själv.
 3. Använd så bra ston som möjligt (som du har råd med)
 4. Använd objektiv information, använd Worldfengur
 5. Använd bara hingstar med hög BLUP med hänsyn till de egenskaper som du prioriterar i ditt avelsmål.
 6. Undvik nära inavel (F%> 5-7% är för högt).

 

Efter sex intensiva och intressenta timmar var vi alla trötta men mycket nöjda med vad vi hade fått höra och lära oss.

 

Inga-Maj Röst


Populärt gårdsbesök hos familjerna Eklund på Rolsta


Ett 30-tal Idunn-medlemmar samlades till en solig och jättetrevlig dag på Rolsta där vi fick se gårdens hästar och bjöds på fantastiskt goda semlor och härlig soppa med hembakat bröd!

Efter ankomstfika samlades vi utanför stallet och fick se gårdens hästar uppställda medan Ante och Lasse berättade lite om var och en. Vi fick bl.a. se Öskubuska från Rolsta med sin 3-åriga avkomma Dimmalimmm från Rolsta e. Vefur frá Eikarbrekka, en hingst som Ante o Maggan har fött upp på Island och som har varit i Sverige ett par år men är numera såld till Danmark.

En annan hingst som Ante och Maggan har ägt är Hvínur frá Holtsmula. Han har lämnat en del föl här i Sverige bl.a. 2-åriga Heidur från Rolsta u. Brá frá Audsholtshjaleiga och 4-åriga Saga från Rolsta u. Solbjört från Rolsta som finns kvar på gården. 

Lasse visade också några av sina hästar, både uppställda och ridna. I spalten till vänster syns bl a 10-åriga Perney med sin avkomma Perna som föddes 2010.

Efter visning av hästarna serverades vi värmande och god soppa inne hos Ante o Maggan. Ante och Lasse visade bilder på sina uppfödningar, pratade om sina avels-idéer och berättade om hur dom rider in sina hästar.

När det gäller inridning av hästarna betonades vikten av att inte ha för bråttom och att anpassa träningen till individen. Kort o schematiskt kan man beskriva inridningen enl Antes och Lasses koncept så här:

1. Vänj fölet vid hantering från början; t.ex. lär den att lyfta hovar och att ha grimma
2. När du ska starta upp inridning; vänj hästen med att ha träns först
3. Lär den att stå uppbunden i grimma
4. Sadla
5. Longera
6. Första uppsittning i stallet, någon som håller i hästen
7. I samband med uppsittning; belöna med havre, godis så att hästen står still
8. Börja med endast något enstaka varv i paddock samt någon som håller i hästen
9. Utöka antalet varv efter hand.
10. Rid därefter korta stunder utan ledare.

Efter dessa inledande övningar utökas träningen succesivt och anpassas hela tiden efter hästens inlärningsförmåga.

Slutligen kan vi nämna att Rolsta har under årens lopp (31 år) fött upp 68 föl.
33 av dessa har varit ston och 35 har varit hingstar.
19 st är totalbedömda och 5 är endast exteriörbedömda.
7 st bedömda i första klass.

Ett stort TACK till Ante & Maggan, Lasse & Tina för en fantastisk dag på Rolsta!
                                                       Karin, ordf Idunn

Tema-dag Avel i samarbete med Stenholmen AB

Text: Petra Lindberg

Temadag på Stenholmen, foto: Karin Magnusson
Temadag på Stenholmen, foto: Karin Magnusson
John och Garri, foto: Karin Magnusson
John och Garri, foto: Karin Magnusson

Drygt 20 personer deltog på en mycket trevlig och informativ dag!
STORT TACK till Marcus & John Ljungqvist/Stenholmen och Hans & Kristina Kindahl/Lötsberga Djurklinik för en fantastisk dag!
/Karin, ordf

 

Tema-dag Avel i samarbete med Stenholmen AB och:


Hans Kindahl

Veterinär och professor i obstetrik och gynekologi.
Hans har arbetat inom veterinärmedicinen i över 35 år.

Kommer att skaffa sig officiell behörighet för att utföra ET embryotransfer(embryo överföring)

Kristina Odensvik
Informationsapotekare inom veterinärmedicinen och docent.
Kristina har arbetat inom det veterinärmedicinska området i över 20 år.

Lötsberga Djurklinik

 

Sto- Reproduktion

Nyckelord

 • Könsmognad, har sin 1:a brunst med ägglossning(använder inte ordet pubertet på häst)
 • Säsongsbundna djur(häst på våren, får på hösten)
 • Unika skiljer sig i det mesta från andra djurslag
 • Tydliga brunster, visar längre tid i jämförelse med ex kor
 • Stor variation i brunstintervallet mellan olika individer
 • Hästen är som ”gjord” för ultraljudet

-        Har stora äggstockar, äggblåsor(folliklar) som är runda

-        Erik Palmer, först med att ultraljuda hästar ca 1978

-        Nyare teknik inom ultraljud ex. mer kristaller i probern ger finare bilder, färgdoblér med olika färger för att se rörelser som ”hjärtpick”

 

Könsmognad – Sto

 • Grundregel är att de blir könsmogna vid ca 1, 5 års ålder
 • Således de som är födda tidigt på året sitt födelseår, blir könsmogna under nästa sommar
 • De som fötts senare på året sitt födelseår, kommer i gång tidigast under år 2
 • Stoet är dock inte utvecklat för dräktighet förrän i 3 års åldern

-        Hingstar yngre än 5 år är ej helt färdiga

 

Vad är då brunst ?

 • Psykiskt beteende hos moder djuret för att tillåta parning
 • Typiska brunstsymtom, stoet visar extremt tydliga
 • Stoet är brunstig ca 5-6 dagar , längre på våren-kortare på sommaren-längre på hösten igen
 • Ägglossning sker i slutet av brunsten
 • Finns stora skillnader i stons brunstcykel, med alla variationer kan vara mycket olika  mellan  individer
 • Äggblåsor växer under hela stoets liv och förbrukas. Minimistorlek på 3.5 cm, sällsynt med mindre folliklar för att kunna ägglossa
 • Vid ägglossning en äggblåsa på 4-5 cm, har haft en tillväxt på 1.5 cm/dag, om den ej växer kan den gå tillbaka i stället för att lossa, behöver komma upp i storlek, päronformad äggblåsa är då nära ägglossning och upp till 6 cm
 • Följ äggblåsans tillväxt för att ev. se ett mönster, eftersom perioden styrs av follikeln, kallas den också för follikelfasen
 • Be om info mellan seminstationer, för att följa mönster hos varje sto olika säsonger

Betäckning/insemination

 • Vid handbetäckning, betäckning varannan dag tills brunsten upphör, stoet ”slår ifrån”, sperman lever i stoet i 3 dygn
 • Vid insemination, kontrollerar noga brunsten och ställer det i relation till äggblåsans utveckling, storlek och fasthet, seminera så nära ägglossning som möjligt, framförallt viktigt vid fryst sperma
 • Fri betäckning blir helt annorlunda, hingst och ston går fritt tillsammans
 • Problem vid ultraljuds undersökningar, om man får en tarmblödning eller skada när man går in i ändtarmen, kan finnas gammal skada som kommer fram ex. efter en tidigare anal betäckning

Semin –konstgjord sädesöverföring

 • AI - artificiell insemination färsk sperma direkt från hingst till sto
 • TAI- kyld transport sperma
 • FAI- fryst sperma
 • ET- embryo transfer, embryo överföring , vet. Behöver officiell behörighet
 • Den färska sperman styr hingststationen över och sperman för transport samlas-skickas mån/ons/fre och hämtas då av mottagarstation dagen därpå

Reproduktions relaterade sjukdomar

CEM-Contagious Equine Metritis

 •  på ston flytningar, nedsatt fertilitet 

hingstar inga symtom

 • Diagnos ställs via bakterieodling
 • Behandling , se www.sva.se
 • Prov tas på alla importerade hingstar, utom från Island
 • Hingstar på seminstation tas prov och på EU station tas 2 prover
 • Vore önskvärt ta prover på hingstar som går på naturlig betäckning

Prov tas från urinrör, penisskaft

Godartad beskällarsjuka  herpesvirus EHV-3

 

 • På ston , blåsor  10-15 mm runt blygden 

Hingstar dito fast på penisskaftet

 • Diagnos ställs via de typiska symtomen
 • Behandling, såren brukar läka på 10-20 dagar, antibiotika sätts in, hingsten får inte betäcka förrän läkning skett

 

Virusabort herpesvirus EHV -1

 

 • Förkylningssymtom i olika svår grad 
 • Ston  kastar , viruset kan förekomma utan att ge  några symtom 

(-luftvägs symtom-abortsymtom-centralnervösa symtom)

 • Behandling, profylax med vaccin vid 4,7,9 dräktighets månad ej 100% skydd
 • Smittar mellan hästar och smittar med människor

EVA -Equine Virusarteritis

 • EVA , orsakas av EAV- Equine arteritis virus
 • Symtom varierar, sjukhäst kan vara riktigt dålig eller symtomfri tillfrisknar utan behandling inom 3 veckor
 • Ston kan abortera, men blir fria från viruset
 • Hingstar kan bli kroniska smittbärare
 • Diagnos ställs via virusdiagnostik
 • Behandling, provta och hålla koll på avelshingstarna
 • I olika länder olika regler vid EVA ex. i Frankrike kastration

 

Diskussion, frågor/ svar och råd runt temat hingsthållare- stoägare med Marcus Ljungqvist Stenholmen


 • Risker
 • Krav stoägare/hingstägare

 

Fråga: Vad ska man tänka på när man planerar betäcka ungston?

Svar: Vid fribetäckning, använd erfaren säker hingst som ofta vet när ägglossningen sker och då inte betäcker för ofta. Hingsthållaren måste också kunna se och avgöra hur allt fortlöper. Kan rekommendera semin, men då måste stoet vara hanterat bra innan, så att det hela inte blir en chock, gäller alla ston och det är aldrig fel att seminera.

 

Fråga: Vad man som stoägare ska ställa för frågor innan man lämnar sitt sto till hingsthållare?

Svar: Intervjua hingsthållaren hur han gör, är hagarna långt borta, tas hingsten ut ur hagen innan nytt sto släpps in, hur ser det ut rent praktiskt. År det fler grupper med individer som funkar tillsammans med uppdelat på fölston och ston utan föl. Måste ha koll på flocken, kollar varje dag och antecknar, ett råd att vid samma tid varje dag anteckna var stoet befinner sig i flocken, om hon närmar sig brunst och hingsten. Kan då också lätt svara på alla frågor som stoägarna ställer. Naturligtvis ska all byråkrati vara klar som hingstlicens och avtal. Vilken veterinär som används och vilka rutiner har man runt undersökningarna.

 

Fråga: Om man inte lämnar sitt sto på semin/mottagarstation utan transporterar stoet till och ifrån under säsongen, vad ska man tänka på då ?

Svar: Ta ställning till om stoet är van vid att transporteras, kan då åka hem emellan men andra blir mer stressade av transport och är då bättre att vara kvar. Något sämre resultat vid transport, blir då ett hanterings problem. Tänk också på att stuteriveterinären har ett tränat öga för att läsa ultraljud, ser mer på samma bild än av distriktsveterinär som kanske inte är så van.

 

Fråga: Risker vid handbetäckning ?

Svar: Stora risker för skador både på människor och hästar, måste ta hänsyn till situationen som ej är att leka med, minimera riskerna med att ultraljuda stona, vet då mer om brunsten och ägglossning, ser också när stoet går ur brunst som då slipper slå ifrån.

 

Fråga: Alltid dyrare med semin än naturlig betäckning?

Svar: Stationsavgiften är en fast avgift där ultraljudningarna ingår, vilket kan bli många och om man har tur kan bli få, kan bli dyrt att betala för varje undersökning separat också, tillkommer också frakt av transportsperma som skickas.

 

Fråga: Vilka krav kan man ställa på stoägarna?

Svar: Lämna så mycket information som möjlig om stoet, historik från tidigare säsonger vilket underlättar för hingsthållaren, bra om det inte behöver ta för lång tid att veta avarter. Kolla upp stoet innan säsongen, hittar fynd tidigare ex. vid bak.prov. Detta kan man även göra på seminstationen och praxis är att vid omlöp ta bak.prov . Kolla varje hingst, måste finnas tydliga papper och avtal, bransch rekommendationer på svenska hingsthållareföreningens hemsida www.hingsthf.se

Bra om det är en checklista med grundkrav på Idunns hemsida .

 

Fråga: Vilka krav kan man ställa på hingsthållaren?

Svar: Att upplysa stoägaren även om det inte finns så mycket att säga/rapportera. Islandshästsidan är mycket strikt har WF worldfengur med all information och inrapportering.

 

Idunns tipstävlingen vid SM

 

De rätta svaren.

Rätt rad: 2, 1, 1, 1, X, X, 2, 2, X, 2, X, 1

Totalt deltog 146 personer i tipstävlingen.
Ingen hade 12 rätt, men 5 hade 11 rätt så där fick utslagsfrågan avgöra. Rätt svar på utslagsfrågan är:  Idunn hade 343 medlemmar vid årsskiftet 2010/2011.
 
GRATTIS till nedanstående vinnare:
1:a pris, en Idunn-jacka:

Anna-Lena Bärmås (gissade på 324 medlemmar)
2:a pris, en Idunn-tröja i fleece:

Pernilla Karle
3:e pris, ett schabrak med Idunn-logga: Elisabeth Norgren
4:e pris, två regn-ponchos:

Maria Sjöberg
5:e pris, två regn-ponchos:

Erika Henriksson


Klicka här så kan du se samtliga frågor och vilket svar som var korrekt.

Populär kurs med Nina Bergholtz på Strömsholm 22 juni
2011-06-22

 

Kursen med tema "Vad tittar domarna på vid en avelsbedömning" samlade 20 intresserade deltagare som under 5 timmar fick en fantastiskt bra genomgång. Vi åter-kommer med kort info och fler bilder i nästa nr av IDUNN-BLADET!

 


Gårdsvisning på Skeppargården

Text: Jenny Karlsson

 

Torsdagen den 21 juli samlades ett 30 tal personer för en gårdsvisning hos familjen Hegardt på Skeppargården.

Skeppargården ligger mycket vackert ute på Kullahalvön med en vidunderlig utsikt över havet.
Ett gediget program för dagen hade tagits fram av familjen Hegardt.
Efter lite välkomnande ord tog Lotta och Caspar över och började med att visa hur de börjar jobba med sina unghästar på ett lugnt och metodiskt sätt, steg för steg visade de hur de rider in sina hästar.
De började med att visa det 3-åriga stoet Mærð (e: Ægir från Skeppargården, u: Gústa från Viarpshult ) i rundcorallen och hur de börjar med att arbeta med sina unghästar och hur de sedan steg för steg går vidare i utbildningen för att till slut kunna sätta upp en ryttare.
Efter denna introduktion bjöds vi på en härlig lunch som Peter fixat till, en härlig sallad med nybakat bröd till och kladdkaka till efterrätt.
Mätta och värmda av kaffe/te så gav vi oss åter ut i regnet.
Lotta och Caspar fortsatte nu med sin clinic. Nu övergick de till att visa allt äldre hästar som kommit längre i sin utbildning. 
Flera av hästarna som visades var till salu och nog var det en och annan som började fundera på om det inte skulle vara kul med en ny häst.
Två hästar som utmärkte sig lite extra (och som inte var till salu) bland de visade unghästarna var den 3-årige hingsten Oddi från Skeppargården och det 6-åriga stoet Rauðhetta från Skeppargården.
Oddi från Skeppargården är efter Ægir från Skeppargården och undan Oddrún från Viarpshult. Denna unga hingst visades lös och visade upp mycket fina gångarter, blir intressant att se vad det blir av honom i framtiden.
 Rauðhetta är ett mycket fint 6-årigt sto med starka passanlag, skulle tro att vi får se mer av henne i framtiden på tävlingsbanorna. Rauðhetta är efter Háleggur från Oskarslund och undan stoet Fina från Bergshill som även är mamma till Ægir.
Lotta berättade att de gärna behåller sina uppfödningar tills de kommit en bit i sin utbildning, de vill gärna se hur deras uppfödningar utvecklas och vad deras avelsston och hingstar lämnar efter sig.
En kul detalj är också att de med tanke på gårdens läge valt att döpa alla sina uppfödningar med havet som tema.
Clinicen avslutades med att Lotta och Caspar visade gårdens två hingstar, Ægir från Skeppargården och Sveiði från Skeppargården.
Glädjen som både Caspar och Lotta utstrålade visade verkligen att de trivs med att jobba med hästarna och det var även tydligt hur det smittade av sig på hästarna för det var verkligen glada hästar som visade upp sig denna dag.
Efter clinicen fick vi följa med ut i de fint belägna hagarna med havsutsikt och titta på gårdens avelsston och föl samt ytterligare unghästar.
Det blåser nästan alltid lite vilket gör att hästarna slipper mycket av insektsplågan.
Även om inte vädret var med oss denna dag med regn och blåst så tror jag att alla var väldigt nöjda med dagen i övrigt.
Ett stort tack till hela familjen Hegardts som lät Idunns medlemmar med flera komma och se deras fina gård och intressanta hästar.
 Gör gärna ett besök på Skeppargårdens fina hemsida där ni även kan läsa mer om deras avel: www.skeppargarden.se

 

Nedan finns några bilder från besöket på Skeppargården.

 

Titta även på Idunns Facebooksida 


Gårdsvisning på Prästgårdens islandshästar

 

Klicka här så kan du läsa Änges Kristina Lundéns artikel om gårdsbesöket på Prästgården.

.

Gårdsresa till Island september 2011

 

Klicka på länken här så kan du läsa Änges Kristina Lundéns artikel om resan till Island.

Idunns årsmöte

 

Idunns årsmöte hölls den 11 februari temat för årsmötet var:

 

TEMA för årsmötet: Vad skall vi avla på?
- Varför importeras vanliga ridhästar i så stor utsträckning när vi har bra ridhästar i Sverige? 
- Hur kan vi saluföra våra hästar på ett bra sätt?
- Visning av saluhästar i olika prisklasser och utbildningsnivåer.

 

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

 

Trevligt årsmöte med ca 35 deltagare och visning av hästar och diskussioner tillsammans med Anne Fornstedt, Vignir Jonasson, Malin Bonnevier och Caspar Hegardt.

 

Efter start med en god soppa visade Vignir och Anne några saluhästar i olika åldrar, utbildningsnivå och prisklasser innan vi gick in i värmen.

Till gott fika diskuterades åsikter om bl.a. hur vi kan sälja hästar genom att vara mer måna om att prissätta individerna bättre och ta mer betalt för de bra hästarna med god stam. Viktigt också att vara noga med vilka ston man använder och att betäcka med hingstar som har bra bedömningar och är tävlade med goda resultat. Eventuellt kanske man ska undvika att använda BLUP-hingstar för att vara mer säker på resultatet.

Caspar Hegardt berättade om seminariet för unga lovande avelsvisare på Island i våras. Idunn bidrog med de svenska deltagarnas kostnader för mat o logi. SIF bidrog med resekostnader. Förutom Caspar var det Eyvi Mandal och Anna Karlsson som deltog. Man höll till hos Lisbeth och Siggi på deras nya gård Skeidvellir. Seminariet hade varit mycket givande, dock kunde hästmaterialet i vissa fall ha varit bättre, men Caspar hoppades att man skulle förbättra detta till nästa seminarium. De svenska ungdomarna var de enda som hade fått bidrag till sitt deltagande, vilket dom förstås var mycket tacksamma för.

 

Kort sammanfattning av Lise-lott Olsson-Fäldt & Karin Magnusson

 

Foto: Pia Magnusson Foto: Pia Magnusson

Från unghäst till avelsvisning.

 

INTRESSANT IDUNN-DAG, 7 april hos HINNI & BETA på Lunden utanför Gislaved.

Det var ett 40-tal intresserade på plats trots att clinicen var på själva Påskafton.
Temat för denna clinic var "Från unghäst till avelsvisning".
Det blev en mycket uppskattad o lärorik dag!


Ett stort tack till Hinni och Beta!

Kraftur frá Bringu blev årets publikfavorit, foto Susanne Wiklund. Kraftur frá Bringu blev årets publikfavorit, foto Susanne Wiklund.

HINGSTFESTIVALEN 2012

 

Lördagen den 14 april genomfördes Idunns årliga Hingstfestival i år var det på en ny plats Stenholmen i Linköping. Totalt var det ca 600 personer på plats. Antalet visade hingstar var 34 samt drygt 25 avkommmor. 

 

Hingstfestivalen invigdes med mycket fina hästar från Årets avlare 2011 dvs Gardar Gislason/Knutshyttan.

En nyhet för året var att det även blev en tölttävling med mycket namnkunniga ekipage. Blaeya från Skáney och Reynir Adalsteinsson, vann tölttävling. Ytterligare en nyhet var att det hölls en festivalsmiddag på kvällen efter Hingstfestivalen.

 

Många mycket fina hingstar visades och kvaliteten var verkligen mycket hög. Mökkur 27 år gjorde en fantastisk uppvisning - otroligt fräsch och glad för sin ålder!!! Alla kunde säkert hitta flera egna favorithingstar. Publiken kunde rösta fram årets favorithingst och även detta år blev det Kraftur frá Bringu. Bästa show stod Kynnir frá Feti/Thérèse Tengelsen och Kyndill frá Lýtingsstöðum/Frida Lindström för.

 

En betäckningsauktion hölls till förmån för avelslandslaget. Mer information och fler bilder kommer att läggas in eftersom.

 

ETT MYCKET STORT TACK till ALLA som gjorde det möjligt att genomföra Hingstfestivalen:

hingstägare, ryttare och den fantastiska publiken!

Vi är mycket nöjda med det goda samarbetet med familjen Ljungqvist, Stenholmen och med alla våra funktionärer som gjorde ett fantastiskt fint jobb.

Mingel i Hingsthörnan vid Hingstfestivalen. Foto Birgitta Ibert
Mingel i Hingsthörnan vid Hingstfestivalen. Foto Birgitta Ibert

Nedan finns fina bilder från Hingstfestivalen, foto av Therese Windisch.

Resultat Tölt-tävling på Hingstfestivalen 2012

 

Final

1, Blaeja frá Skáney / Reynir Adalstensson 8,3

2. Lenja frá Stykkisholmi / Ylva Hagander 8,0

3. Axjón från Stormsund / Johan Häggberg 7,5

4. Solfari från Oviksfjällen / Johanna Elgholm 7,0

5. Ljómi från Löjtnantsgården / Robin Haraldsen 6,7

--------------------------------------------------------------------

Uttagning:

6. Fjödur från Stenholmen / Emma Möller 6,5

7. Godi frá Audsholtshjáleigu / Martin Eriksson 6,0

8. Kyndill frá Lytingsstödum / Frida Lindström 5,8

Nedan syns bilder från Hingstfestivalen 2012, foto Gunnar Jaxell mail.

1:a plats Blaeja frá Skáney/Reynir Adalstensson, 2:a plats Lenja frá Stykkisholmi/Ylva Hagander och 3:e plats Axjón från Stormsund/Johan Häggberg. Foto: Susanne Wiklund och Therese Windisch.

Vill du köpa några av Anna Helgessons bilder från Hingstfestivalen 2012.

Är du intresserad av att köpa någon/några bilder av Anna kan du kontakta henne via hemsidan www.simlir.se 

Välbesökt monter på NM

2012-08-09

TACK till er alla som besökte oss i montern under NM! Tipstävlingen blev populär och ca 175 personer svarade på frågorna.

De 11 vinnarna av våra fina priser var :

1. Josefin Birkebro

2. Linda Antonsson

3. Nelly Englund

4. Viktoria Smedberg

5. Cecilia Glas

6. Madeleine Tollemark

7. Mathilda Bengtsson

8. Caspar Hegardt

9. Eva Bengtsson

10. Mia Andersson

11. Ante Eklund


Ingen hade 12 rätt men vinnare 1 - 4 hade 11 rätt och där avgjorde utslagsfrågan. Josefin missade med 1 böna och Linda med 3.

Klicka här för att se frågorna och rätta svar.

 

loading...

Foto ovan Magnus Liljeroos.

Resa till Island 2012

 

Läs om gårdsresan till norra Island. Ett flertal Idunnmedlemar åkte med på resan som anordnades av UppLeva. 

Klicka här!

 

 

 

Till alla lokalföreningsordförande som deltog i Ordförandekonferensen och till er som inte kunde deltaga.

2012-11-29

 

Här kommer minnesanteckningar från årets Ordförandekonferens samt bilagor på de presentationer och genomgångar som hölls under dessa dagar.
Sannolikt kommer det säkert bli en del följdfrågor och kontakta gärna oss via mailen. Redan dessa dagar har det kommit mycket bra reflektioner och frågor från många utav er via mailen, vilket vi tackar för. Vi tar till oss dessa och återkommer med svar löpande under resans gång.

Vi kommer också ha en artikel i kommande tidning för att informera medlemmarna lite mer.

Allt för denna gång och önskar er alla en fortsatt bra vecka!

 

Styrelsen gm Malin Ericsson

Svenska Islandshästförbundet
Ridsportens Hus
734 94 Strömsholm

 

Minnesanteckningar förda vid Ordförandekonferens 23-24 nov 2012

 

Medlemsregister

 

Hästliv

 

SIF och RF

 

Nordiskt islandshästförbund

 

Svenska islandshästförbundets stiftelse

 

Lista över slakterier

"Hur dömer dom egentligen???"
Den 25 maj hölls Idunns kurs "Hur dömer dom egentligen???" med FEIF-avelsdomaren Nina Bergholtz. Kursen genomfördes under lördagens avelsbedömningar på Sundbyholms travbana.
Kursen blev mycket uppskattade och Reynir Adalsteinsson ställde välvilligt upp med hästen Ess från Fors, så att vi kunde gå igenom vad domarna tittar på under exteriörbedömningen. En mycket solig, trevlig och lärorik dag med aktiva deltagare som  ställde många frågor.