Nu har SIF Avel utsett tre ungdomar till årets avelsvisarseminarium på Island
2017-03-04
Det är nu klart vilka tre svenska ungdomar kommer deltaga på årets avelsvisarseminarium på Island den 4.-7. april. Denna typen av seminarie anordnas nu för sjunde gången och i år, precis som senaste två åren, anordnas seminariet på gården Skeiðvellir. Instruktörer på seminariet är både erfarna avelsdomare samt framgångsrika tränare som har stor erfarenhet av att visa hästar på avelsbedömningar.

I år kom det in totalt 10 ansökningar om de 3 platser som Sverige har att utnyttja till seminariet. För att alla skulle ha lika stor chans lottades helt enkelt ut tre namn. De tre ungdomar som lottades ut i år är:

Carolina Jurstedt
Josefina Lanér
Rebecca Ivarsson

Tyvärr så går inte alla fölningar bra!
2017-03-20
Behöver du eller har du en amma? Kontakta Föl- och ammajouren via http://asvt.se/tjanster/fol-och-ammajouren eller tel 073-314 13 16 om ett föl behöver amma eller om ett sto kan ta hand om ett föl. På ASVTs hemsida går det att registrera och söka efter amma eller föl som behöver en amma. Föl- och ammajouren är en ideell tjänst gäller alla hästraser.
Föl- och ammajouren är kostnadsfri. Systemet bygger på att alla landets uppfödare; oavsett ras och hästsport, anmäler de ston som kan stå till förfogande som ammor. Ett sto som förlorat sitt föl strax efter fölningen kan rädda livet på ett föl som blivit moderlöst!! Vid ett sådant tillfälle spelar rasen mindre roll.

Avelsbedömningar 2017
Nu är årets avelsbedömningar på gång, tre av sju bedömningar har genomförts. De högsta bedömningsresultaten finns under AvelsNyheter, gå in på WorldFengur för att få en komplett överblick av årets bedömningar.
Den hittills högst bedömda hästen är Viking från Österåker som höjde sina redan exeptionellt höga ridegenskaper till 9,07. Även exteriören höjdes och totalt blev det 8,78.
Vikings föräldrar och fler hästar bakåt i stammen har Hederspremie. Viking är e. Ísar frá Keldudal och u. Von frá Vindheimum. Uppfödare Maggan och Eje Pålsson, ägare
Maria Sandin Jansson.

Avelshästar som får representera Sverige vid VM 2017

Se AvelsNyheter.
 

VM i Holland 2017
2017-08-14
Nu är VM avslutat för denna gång. Island blev bästa nation och Sverige plus Tyskland kom strax efter. Här kommer några länkat. Bland det finaste man kan vinna är Featherprize läs lite om pristagarna på Ishestnews:
http://ishestnews.se/svensknyheter/featherprize-basta-nation-och-lite-till
Något som oftast försvinner lite bland alla priser i rapporteringen är kombinationspriserna läs även här om detta på Ishestnews:
http://ishestnews.se/svensknyheter/kombinationsvinnare
och för Young riders:
http://ishestnews.se/svensknyheter/kombinationspriser-for-young-riders
Samtliga resultat finns på FEIFs hemsida
https://www.feif.org/Sport/WorldChampionships/Results2017.aspx

Sammanfattning och slutsatser av Avelsrådslagen
2016-03-08
Läs här på SIF Avels hemsida.

Synpunkter från Avelsföreningen IDUNN efter att ha tagit del av uppföljning av Vägval 2012.
Läs om Idunns styrelses synpunkter kring bl a val till SIF Avels styrelse här.

Forskning kring "Lyckade hästköp"
2015-10-12
Intressant forskning vid SLU, läs om Malin Axel-Nilssons doktorsavhandling.
"Alla felköp drabbar till slut hästen och det är olyckligt, säger Malin Axel-Nilsson.
Hon betonar vikten av att sätta upp realistiska mål vid hästköp och att ta hjälp av tränare och andra kunniga personer som kan ge en mer objektiv syn. Kombinationen av ryttarens personlighet och hästens temperament spelar en viktig roll för om samspelet blir bra eller dåligt."
Läs lite information angående doktorsavhandlingen här.

Unga avelsvisare
2016-03-04
HNS har beviljat SIF avel pengar för att stödja 3-5 unga avelsvisare att ta fram två hästar var till bedömning. FEIF har årligen anordnat en kurs för unga avelsvisare och varje medlemsland har fått skicka tre ungdomar.
Dom ungdomar som får chansen detta året är
(i den ordningen dom lottades):
Simone Jounot, Norrköping
Moa Runnquist, Örebro
Emil Sundström, Mellerud
Reserver:
Marcus Jonsson, Ljungskile
Elise Harryson, Falkenberg

OBS! Mycket viktig information till sto och hingstägare
2017-01-13
Nu på söndag den 15 januari är det sista chansen för hingsthållare att rapportera betäckningar på ston som har betalat stoavgift. Stoägare kan även kontrollera att rapportering är korrekt utförd på deras ston genom att kontrollera att de ston som har betalat stoavgift 2016 syns under ”Mina betäckningar / föl på gång” på första sidan i Hestur.
Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är hingsthållare skyldiga att rapportera alla betäckningar i en språngrulla. Vi vill därför uppmana alla, både stoägare och hingsthållare att ta en extra titt i Hestur för att säkra sig om att allting finns rapporterat. Efter att språngrullan stängs den 16. januari är det inte möjligt att göra ändringar i språngrullan. På söndag den 15. januari är det sista chansen för hingsthållare att rapportera betäckningar på ston som har betalat stoavgift. Stoägare kan även kontrollera att rapportering är korrekt utförd på deras ston genom att kontrollera att de ston som har betalat stoavgift 2016 syns under ”Mina betäckningar / föl på gång” på första sidan i Hestur.
Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är hingsthållare skyldiga att rapportera alla betäckningar i en språngrulla. Vi vill därför uppmana alla, både stoägare och hingsthållare att ta en extra titt i Hestur för att säkra sig om att allting finns rapporterat. Efter att språngrullan stängs den 16. januari är det inte möjligt att göra ändringar i språngrullan.

SIF Avel har nu tillsatt tjänsten som Avelskonsulent
2015-12-11
Läs mer under AvelsNyheter.

Svenskavlade Mökkvi från Åleby och young rider Moa Runnquist fick både guld och bronsmedalj. Mökkvi är e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti.
Svenskavlade Mökkvi från Åleby och young rider Moa Runnquist fick både guld och bronsmedalj. Mökkvi är e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti.

Vilket otroligt VM!
Bästa nation, världsrekord, massor av medaljer, otroliga hästar, fint väder, härlig stämning och finfina prestationer av svenskfödda hästar både inom sport och avel. Mer info ur ett avelsperspektiv kommer snart. Läs även på http://ishestnews.se
Se även pressmeddelande från SIF
och AvelsNyheter

Ny styrelse för SIF och SIFAvel
2015-03-22
SIFs Årsmöte hölls lördagen den 21/3. Läs mer om SIFs styrelse här och SIFAvels styrelse genom att följa länken här.

Kungen, BLUP och Thorvaldur
2013-01-30

Den 28 januari fick passryttaren, islandshästavlaren och professorn Thorvaldur Arnason mottaga en stor och fin guldmedalj ur svenska kungens hand. Detta skedde vid Kungliga Skogs och Lantbruksakademins jubileumssammankomst i Stockholms stadshus.
Motiveringen var: Till en förtjänt person för synnerligen framstående och för utvecklingen främjande insatser inom genetiken och dess praktiska tillämpning inom jordbruk,trädgårdsbruk och skogsbruk. Thorvaldur har bl.a utvecklat BLUP för häst.

Foto: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Mats Gerentz